Filet z okonia w galaretce octowej w słoiku

1.5 (2 ocen)

  • 30 godz.
  • Dla 1 osoby

Bardzo smaczne smażone filety z okonia, zrobione w słoiku z galaretką.

  • 30 godz.
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • Okonie 2 kg.
    natki pietruszki, Natka selera, koper
    cebula (pokrojona w plasterki)
    sól
    ziele angielskie
    liść laurowy
    por
    ocet 10%
    żelatyna
    olej rzepakowy do smażenia
Wystaw ocenę:

1.5 (2 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Ryba

Filet z okonia w galaretce octowej w słoiku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. Ryby filetujemy, myjemy, solimy i smażymy na oleju rzepakowym. W oddzielnym garnczku gotujemy wywar z wyciętych szkieletów i głów ryb, posolony do smaku z dodanymi zielem angielskim, liściem laurowym, natkami, porem, cebulką pokrojoną w plastry. Usmażone filety wkładamy do słoiczków 0,5 litrowych. Robimy zalewę w proporcji 1 szklanka octu i 5 szklanek wrzącego wywaru (rosołu z ryb), na 2,5 litra zalewy dać 2 łyżki cukru i pół łyżki soli i 5 łyżek stołowych żelatyny. Tak przygotowaną zalewą, gorącą, zalewamy filety w słoikach i zakręcamy wieczka. Słoiczki odwracamy do góry dnem i czekamy aż się zamkną. Ostudzone wstawiamy do lodówki, Po schłodzeniu kilkunastogodzinnym w lodówce w słoiczkach powstanie galareta i będzie nasz filet w galarecie :)

Porady

Wszystkie okonie zostały złapane w jeziorze Śniardwy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Okoń

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Smażenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować