Filet z miruny nowozelandzkiej w sosie chrzanowym

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Połączenie smażonej ryby z sosem chrzanowym okazało się "strzałem w dziesiątkę".

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 400 g filetów z miruny nowozelandzkiej
    2 łyżki mąki
    sok z polowy cytryny
    5 łyżek oleju
    3-4 łyżki chrzanu, świeżo startego lub ze słoika
    1 pęczek koperku
    1 łyżka masła
    100-120 ml słodkiej śmietany
    sól
    cukier
    pieprz świeżo mielony
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Filet z miruny nowozelandzkiej w sosie chrzanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety opłukałem, odsączyłem na kuchennym ręczniku, oprószyłem sola i pieprzem, skropiłem sokiem z cytryny i na pół godziny wstawiłem do lodówki.
    Masło rozpuściłem na patelni, wsypałem pół łyżki mąki i smażyłem na średnim ogniu 2 minuty, tak aby mąka się nie zrumieniła. Dodałem chrzan, smażyłem 2 minuty, wlałem 150 ml wody, wsypałem ćwierć łyżeczki soli i gotowałem 5 minut. Dodałem umyty i posiekany koperek. Gotowałem jeszcze 2 minuty.
    Śmietanę wymieszałem z kilkoma łyżkami sosu i wlałem do reszty. Doprawiłem solą, cukrem oraz sokiem z cytryny. Zagotowałem, zdjąłem z ognia i trzymałem w cieple.
    Filety oprószyłem mąką, smażyłem na rozgrzanym oleju, na jasnozłoty kolor po 4-5 minut z każdej strony. Osączyłem na ręczniku. Podałem z sosem chrzanowym, surówką z kapusty pekińskiej i pieczonymi w ziołach ziemniakami pepite.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować