Filet z kurczaka z rozmarynem i czosnkiem

4.5 (172 ocen)

Łatwa, nieskomplikowana potrawa, ale smaczna. Pierwszy raz jadłam tak przygotowaną pierś z kurczaka u mamy, tuż po jej powrocie z Włoch. To tam nauczyła sie ją przyrządzać.

Składniki:

  • Pierś z kurczaka
    czosnek
    rozmaryn
    sól
    plasterek sera żółtego
    masło
    mąka
Wystaw ocenę:

4.5 (172 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Filet z kurczaka z rozmarynem i czosnkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filet z kurczaka wymyć, osuszyć. Przeciąć, tak by powstały dwa niezbyt grube plastry mięsa. Każdy zamarynować w soli, czosnku i suszonym rozmarynie. Ja używam do tego dania gotowej przyprawy rozmarynu z czosnkiem, przywiezionej z Włoch i robionej włanoręcznie przez znajomą mamy.
    Po zamarynowaniu mięso obtaczamy delikatnie w mące, strzepując jej nadmiar. Rumienimy je na maśle z każdej strrony na złoty kolor. Kiedy pierś z kurczaka się upiecze i nabierze apetycznej barwy kładziemy na nią plasterek sera żółtego ( w oryginale powinien to byc ostry ser typu parmezan). Mięso możemy już odstawić z ognia. Przykrywamy go pokrywką aby ser mógł się roztopić. Trwa to dosłownie kilka chwil. Podajemy z ziemniaczkami lub frytkami i surówką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Filet z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować