Łatwa, nieskomplikowana potrawa, ale smaczna. Pierwszy raz jadłam tak przygotowaną pierś z kurczaka u mamy, tuż po jej powrocie z Włoch. To tam nauczyła sie ją przyrządzać.
Składniki:
Pierś z kurczaka
czosnek
rozmaryn
sól
plasterek sera żółtego
masło
mąka
Filet z kurczaka z rozmarynem i czosnkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filet z kurczaka wymyć, osuszyć. Przeciąć, tak by powstały dwa niezbyt grube plastry mięsa. Każdy zamarynować w soli, czosnku i suszonym rozmarynie. Ja używam do tego dania gotowej przyprawy rozmarynu z czosnkiem, przywiezionej z Włoch i robionej włanoręcznie przez znajomą mamy.
Po zamarynowaniu mięso obtaczamy delikatnie w mące, strzepując jej nadmiar. Rumienimy je na maśle z każdej strrony na złoty kolor. Kiedy pierś z kurczaka się upiecze i nabierze apetycznej barwy kładziemy na nią plasterek sera żółtego ( w oryginale powinien to byc ostry ser typu parmezan). Mięso możemy już odstawić z ognia. Przykrywamy go pokrywką aby ser mógł się roztopić. Trwa to dosłownie kilka chwil. Podajemy z ziemniaczkami lub frytkami i surówką.
Komentarze