Filet z kurczaka w warzywach

4.87 (191 ocen)

  • 30 min

Delikatne, pyszne i lekkie danie.

  • 30 min

Składniki:

  • 1 filet z kurczaka
    2 ząbki czosnku
    2 łyżki oliwy
    1 duża marchewka
    1/2 niedużego selera
    1/2 małego pora (jasna część)
    kilka gałązek natki
    2 łyżki keczupu pikantnego
    2 listki laurowe
    2 ziarenka ziela angielskiego
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    sól, pieprz
    1 torebka ryżu
Wystaw ocenę:

4.87 (191 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Filet z kurczaka w warzywach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć, oczyścić i osuszyć. Pokroić w kostkę i przyprawić solą i pieprzem. W rondlu rozgrzać oliwę, wrzucić mięso i przesmażyć. Marchew i seler zetrzeć w słupki, pora pokroić w półplasterki. Do mięsa dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i warzywa. Całość smażyć ok 10 minut, dodać listki laurowe i ziele angielskie, zalać 1/2 szkl wody i dusić do miękkości. Na koniec dodać keczup i mąkę ziemniaczaną rozprowadzoną w niewielkiej ilości zimnej wody. Wsypać posiekaną natkę, wymieszać i gdy sos zgęstnieje ściągnąć z ognia.
    Podawać z ryżem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marchewka Seler

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować