FILET Z KURCZAKA W CIEŚCIE FRANCUSKIM

4.5 (144 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

PYSZNIUTKI ZWŁASZCZA Z CZERWONYM BARSZCZYKIEM

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 rolki świeżego ciasta francuskiego po 275 gram / z lidla lub stokrotki/
    1 podwójna pierś z kurczaka
    4 plastry sera żółtego gouda
    1 cebula
    kilka pieczarek
    pieprz kolorowy
    przyprawa uniwersalna
    jajko roztrzepane z odrobiną mleka
    sezam
Wystaw ocenę:

4.5 (144 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Filet z kurczaka w cieście francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • FILET Z KURCZAKA W CIEŚCIE FRANCUSKIM 1. Pierś kurczaka rozdzielić wzdłuż na 2 filety. Każdy filet przekroić wzdłuż na 2 plastry.
    Otrzymamy 4 porcje, posmarować je olejem, oprószyć pieprzem i przyprawa uniwersalna. odstawić.

    W tym czasie cebulę pokroić w kostkę, zeszklić z odrobiną cukru i przyprawy uniwersalnej.
    Dodać pokrojone pieczarki, przesmażyć i pod koniec doprawić pieprzem i przyprawa uniwersalna.
    Odparować i wystudzić.
    Rozgrzać piekarnik do 200 st.
    Ciasto rozwinąć, przekroić na pół, rozwałkować.
    Podobnie zrobić z drugim ciastem/ przykryć, aby nie wysychało/
    Na każdej porcji ciasta ułożyć porcję kurczaka, na niej farsz grzybowy.
    Każdy plaster sera przekroić wzdłuż na pół i obie połówki sera ułożyć na kurczaku.
    Po obu stronach kurczaka ponacinać ciasto w paski i zaplatać w warkocz
    Wierzch posmarować jajkiem i posypać sezamem.
    Ułożyć na pergaminie na blasze i wstawić do nagrzanego piekarnika na ok. 35 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować