2 rolki świeżego ciasta francuskiego po 275 gram / z lidla lub stokrotki/
1 podwójna pierś z kurczaka
4 plastry sera żółtego gouda
1 cebula
kilka pieczarek
pieprz kolorowy
przyprawa uniwersalna
jajko roztrzepane z odrobiną mleka
sezam
Filet z kurczaka w cieście francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pierś kurczaka rozdzielić wzdłuż na 2 filety. Każdy filet przekroić wzdłuż na 2 plastry.
Otrzymamy 4 porcje, posmarować je olejem, oprószyć pieprzem i przyprawa uniwersalna. odstawić.
W tym czasie cebulę pokroić w kostkę, zeszklić z odrobiną cukru i przyprawy uniwersalnej.
Dodać pokrojone pieczarki, przesmażyć i pod koniec doprawić pieprzem i przyprawa uniwersalna.
Odparować i wystudzić.
Rozgrzać piekarnik do 200 st.
Ciasto rozwinąć, przekroić na pół, rozwałkować.
Podobnie zrobić z drugim ciastem/ przykryć, aby nie wysychało/
Na każdej porcji ciasta ułożyć porcję kurczaka, na niej farsz grzybowy.
Każdy plaster sera przekroić wzdłuż na pół i obie połówki sera ułożyć na kurczaku.
Po obu stronach kurczaka ponacinać ciasto w paski i zaplatać w warkocz
Wierzch posmarować jajkiem i posypać sezamem.
Ułożyć na pergaminie na blasze i wstawić do nagrzanego piekarnika na ok. 35 minut.
Komentarze