Filet z kurczaka pod marchewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filety dokładnie myjemy, osuszamy, przekrawamy wzdłuż na pól, tak, by powstały 4 kotlety.
Lekko rozbijamy, posypujemy przyprawą, odstawiamy do lodówki na 30 minut.
Marchewki obieramy i ścieramy na dużych oczkach.
Na patelni lub w rondlu rozgrzewamy masło, wrzucamy marchewkę, przesmażamy około 5 minut, następnie zalewamy wrzącą wodą, by sięgała około 1 cm ponad warzywa, dodajemy sól i pieprz, przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu do zredukowania płynu. Następnie dodajemy cukier, ewentualnie jeszcze sól, wyłączamy gaz. Po chwili dodajemy śmietanę i rozprowadzamy ją w marchewce.
Kotlety smażymy na złoto z obu stron na oleju.
Przed podaniem na mięso wykładamy przygotowaną wcześniej i podgrzaną marchewkę.
Komentarze