filet z kurczaka pod marchewką

4.5 (180 ocen)

  • 25 min

Filet panierowany to żadna nowość, ale z tym dodatkiem smakuje całkiem inaczej, zapraszam, przekonajcie się :)

  • 25 min

Składniki:

  • 2 duże filety z kurczaka
    2 jaja
    ulubiona przyprawa do kurczaka
    3/4 szklanki bułki tartej do panierowania
    pierzynka marchewkowa:
    5 średnich marchewek
    2 kopiaste łyżki masła
    1 kopiasta łyżeczka cukru
    2 szczypty soli
    2 szczypty pieprzu czarnego
    2 płaskie łyżki mąki pszennej
    2 płaskie łyżki kwaśnej gęstej śmietany 18%
Wystaw ocenę:

4.5 (180 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Filet z kurczaka pod marchewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety dokładnie myjemy, osuszamy, przekrawamy wzdłuż na pól, tak, by powstały 4 kotlety.
    Lekko rozbijamy, posypujemy przyprawą, odstawiamy do lodówki na 30 minut.
    Marchewki obieramy i ścieramy na dużych oczkach.
    Na patelni lub w rondlu rozgrzewamy masło, wrzucamy marchewkę, przesmażamy około 5 minut, następnie zalewamy wrzącą wodą, by sięgała około 1 cm ponad warzywa, dodajemy sól i pieprz, przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu do zredukowania płynu. Następnie dodajemy cukier, ewentualnie jeszcze sól, wyłączamy gaz. Po chwili dodajemy śmietanę i rozprowadzamy ją w marchewce.

    Kotlety smażymy na złoto z obu stron na oleju.
    Przed podaniem na mięso wykładamy przygotowaną wcześniej i podgrzaną marchewkę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Filet z kurczaka Marchewka Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować