Filet z karmelizowaną cebulą i szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filet przyprawiamy przyprawą do kurczaka. W miseczce przygotowujemy marynatę- mieszamy keczup, miód, odrobinę soli i pieprzu. Wylewamy ją na filet z piersi kurczaka, posypujemy liściem lubczyku i odstawiamy na 20 minut.
2.Cebulę kroimy w kosteczkę. Rozgrzewamy olej na patelni, dodajemy cebulę, miód, szczyptę soli i pieprzu. Wszystko dokładnie mieszamy. Na wierzchu układamy filet z piersi kurczaka i często mieszamy, gdyż cebula może łatwo się przypalić. Smażymy do miękkości mięsa (pod przykryciem).
3.W osobnym garnku rozgrzewamy masło, dodajemy mrożony szpinak, przeciśnięty przez praskę czosnek. Na końcu kruszymy ser feta i doprawiamy pieprzem.
Ryż gotujemy w delikatnie osolonej wodzie do miękkości.
4.Na talerzu układamy warstwę ze szpinaku. Na nim pokrojoną pierś z kurczaka. Wszystko polewamy karmelizowaną cebulą. Podajemy z ryżem.
Komentarze