Filet z karmelizowaną cebulą i szpinakiem

0 (0 ocen)

Delikatny a zarazem o wyrazistym smaku filet z piersi kurczaka. Wszystko tworzy jedną spójną całość i rewelacyjny aromat.

Składniki:

  • 1 podwójny filet z kurczaka
    3 łyżeczki keczupu
    1 łyżeczka miodu
    Przyprawa do kurczaka
    1 łyżeczka liści lubczyku
    Sól
    Pieprz
    Warstwa szpinakowa:
    1 łyżka masła
    250 g mrożonego szpinaku
    2 ząbki czosnku
    250 g sera fety
    Pieprz
    Karmelizowana cebula:
    2 cebule
    1 łyżeczka miodu
    Sól
    Pieprz
    Olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Filet z karmelizowaną cebulą i szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filet przyprawiamy przyprawą do kurczaka. W miseczce przygotowujemy marynatę- mieszamy keczup, miód, odrobinę soli i pieprzu. Wylewamy ją na filet z piersi kurczaka, posypujemy liściem lubczyku i odstawiamy na 20 minut.
  • 2. Cebulę kroimy w kosteczkę. Rozgrzewamy olej na patelni, dodajemy cebulę, miód, szczyptę soli i pieprzu. Wszystko dokładnie mieszamy. Na wierzchu układamy filet z piersi kurczaka i często mieszamy, gdyż cebula może łatwo się przypalić. Smażymy do miękkości mięsa (pod przykryciem).
  • 3. W osobnym garnku rozgrzewamy masło, dodajemy mrożony szpinak, przeciśnięty przez praskę czosnek. Na końcu kruszymy ser feta i doprawiamy pieprzem.
    Ryż gotujemy w delikatnie osolonej wodzie do miękkości.
  • 4. Na talerzu układamy warstwę ze szpinaku. Na nim pokrojoną pierś z kurczaka. Wszystko polewamy karmelizowaną cebulą. Podajemy z ryżem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować