Filet z indyka z potrawką z cukinii

4.5 (196 ocen)

Oto pomysł na potrawę z drobiu. Danie podane z ryżem smakuje bardzo dobrze, zaspokoi głód i apetyt na coś wyjątkowo dobrego i zdrowego.

Składniki:

  • 3-4 piersi z indyka
    Około 1kg cukinii
    Puszka pomidorów krojonych
    4 cebule
    2 papryki czerwone świeże
    1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej
    1 szczypta mielonej papryki ostrej
    1 łyżeczka cukru
    Sól, pieprz
    Oliwa
    Masło
Wystaw ocenę:

4.5 (196 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Filet z indyka z potrawką z cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umyte, osuszone i oczyszczone piersi indyka dzielimy na mniejsze kawałki. Następnie solimy i pieprzymy do smaku. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oliwy, dodajemy masło. Piersi indyka smażymy na złoty kolor, z obu stron.
  • 2. Cukinie myjemy i przecinamy na pół. Wydrążamy pestki i włókienka. Następnie trzemy na tarce o grubych oczkach.
    Cebulę, paprykę drobno kroimy w kostkę.
    W rondlu rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę, podsmażamy aż się zeszkli. Dodajemy paprykę, cukinię oraz przyprawy i dusimy około 30 min (do miękkości). Po tym czasie dodajemy pomidory z puszki. Dusimy razem 10 minut.
  • 3. Podajemy z ryżem.

Porady

Zamiast pomidorów z puszki można dodać 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego. Zamiast cukinii można użyć kabaczka, należy go wcześniej obrać. Można wykorzystać filety z kurczaka.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Indyk

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Zapiekanka z cukinii i indyka

To może cię zainteresować