Filet z indyka z boczkiem

4.5 (182 ocen)

Opublikowany w Magazynie

W święta na moim stole królują ulubione potrawy wnucząt.

Składniki:

  • ● ok. 1,2-kg fi let z indyka
    ● 8-10 plastrów boczku
    ● 5 gałązek szałwii
    ● 80 ml białego wytrawnego wina
    ● 500 ml rosołu
    ● 100 ml kremówki
    ● 2 cebule
    ● 2 łyżki zasmażki błyskawicznej
    ● sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (182 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Filet z indyka z boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fileta myjemy i osuszamy.
    Nacieramy solą oraz pieprzem.
    Obkładamy listkami
    szałwii i plastrami boczku. Obwiązujemy
    nicią. Pieczemy ok.
    15 minut w temp. 175 °C.
  • 2. Cebule obieramy i kroimy
    w cząstki. Wkładamy do naczynia
    z indykiem i pieczemy
    15 minut. Wlewamy połowę
    rosołu. Pieczemy jeszcze godzinę,
    stopniowo polewając
    resztą rosołu i winem.
  • 3. Mięso i cebulę wyjmujemy.
    Sos zabielamy kremówką. Mieszając,
    dodajemy zasmażkę.
    Doprawiamy i zagotowujemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Filet z indyka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_12-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.45 (152 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Filet z indyka na parze

To może cię zainteresować