• Filet z indyka z boczkiem

    Autor: Elżbieta Łączyk, Strzelce Opolskie

  • W święta na moim stole królują ulubione potrawy wnucząt.

  • Składniki

    ● ok. 1,2-kg fi let z indyka
    ● 8-10 plastrów boczku
    ● 5 gałązek szałwii
    ● 80 ml białego wytrawnego wina
    ● 500 ml rosołu
    ● 100 ml kremówki
    ● 2 cebule
    ● 2 łyżki zasmażki błyskawicznej
    ● sól, pieprz

  • Sposób przygotowania

    1.

    Fileta myjemy i osuszamy. Nacieramy solą oraz pieprzem. Obkładamy listkami szałwii i plastrami boczku. Obwiązujemy nicią. Pieczemy ok. 15 minut w temp. 175 °C.

    2.

    Cebule obieramy i kroimy w cząstki. Wkładamy do naczynia z indykiem i pieczemy 15 minut. Wlewamy połowę rosołu. Pieczemy jeszcze godzinę, stopniowo polewając resztą rosołu i winem.

    3.

    Mięso i cebulę wyjmujemy. Sos zabielamy kremówką. Mieszając, dodajemy zasmażkę. Doprawiamy i zagotowujemy.

  • Słowa kluczowe (tagi):

    sezonowe_przysmaki, filet z indyka
  • 0 komentarzy

Autor: Elżbieta Łączyk, Strzelce Opolskie

RedakcjaPP 5900

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2012-11-02T09:24:29+01:00

190 odwiedzin

Dodane przez: RedakcjaPP


Sprawdź książki z tym przepisem

Zdobyte wyróżnienia:

Opublikowany w Przyślij Przepis
Zobacz PDF z przepisem »
Przepis z magazynu: PPK_12-2010

Inne przepisy dodane przez tego użytkownika:

więcej »