Pieczone mięso zawsze smakuje wyśmienicie w towarzystwie sosu. Delikatny filet z indyka pysznie komponuje się z ostrym oliwkowym smakiem. Dodana francuska musztarda dodatkowo nadaje mu wyrazistości!
Składniki:
• Jeden pojedynczy filet z indyka (około 800g),
• 1 łyżka miodu,
• 1 cebula,
• Około 16 oliwek zielonych,
• Oliwa,
• 1 szklanka drobiowego bulionu (może być z kostki),
• 1,5- 2 łyżki musztardy francuskiej,
• Tymianek do smaku,
• 1 łyżka sosu sojowego,
• Świeżo mielona sól ziołowa,
• Świeżo mielony czarny pieprz,
• Pomidory, rozmaryn do dekoracji
Filet z indyka w oliwkowo-ziołowym sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Mięso płuczemy i osuszamy. Tak przygotowane oprószamy solą i pieprzem. W misce mieszamy miód, 2 łyżki oliwy oraz sos sojowy. Nacieramy nim mięso. Tak przygotowane odstawiamy na około 1,5- 2 godzimy do chłodu. Po tym czasie filet przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy około 50 minut w 180°C.
Między czasie przygotowujemy sos.
2.Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Tak przygotowaną rumienimy na oliwie. Do zeszklonej dodajemy oliwki i podgrzewamy razem około 2 minut. Następnie całość zalewamy bulionem i gotujemy około 7 minut.
3.Sos miksujemy, ponownie stawiamy na ogniu, dodajemy musztardę oraz tymianek. Doprawiamy całość do smaku.
Upieczony filet kroimy w plastry. Pieczeń polewamy sosem, dekorujemy i podajemy.
Komentarze