Filet z dorsza w zalewie octowej

4.3 (222 ocen)

  • 40 min
  • Dla 6 osób

W takiej zalewie przeważnie robię śledzie opiekane, ale czasem pokuszę się o bardziej szlachetną rybkę :)

  • 40 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 1 kg filetów z dorsza + sok z cytryny do skropienia
    2 rozbełtane jajka do opianierowania
    bułka tarta pomieszana z mąką do panierowania
    olej do smażenia
    Zalewa :
    1,5 litra wody
    200 ml octu
    1,5 płaskiej łyżki soli
    2 łyżki cukru
    3 średnie cebule pokrojone w talarki
    3 listki laurowe + 6-7 ziaren ziela angielskiego + kilka ziaren czarnego pieprzu
Wystaw ocenę:

4.3 (222 ocen)

Zobacz również:

Ryba Przystawki

Filet z dorsza w zalewie octowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-14079nq 1. Filety oskrobać z łusek, powyjmować ości, podzielić na małe kawałki, skropić lekko cytryną, posolić.
    Obtaczać w jajku i panierce, kłaść na gorący olej, smażyć na rumiano z obu stron.
    W czasie gdy się ryba smaży zrobić zalewę. Do odmierzonej gorącej wody dodać sól, przyprawy i cebulę - pogotować 7 - 10 minut, potem dodać ocet, cukier i po zagotowaniu odstawić.
    W głębszym naczyniu układać warstwami rybę i cebulę z zalewy, potem całość zalać przestudzoną zalewą i odstawić przynajmniej na 24 godz.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dorsz Ocet Ryby Zalewa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Obiad Do spiżarni

Podobne przepisy

To może cię zainteresować