W takiej zalewie przeważnie robię śledzie opiekane, ale czasem pokuszę się o bardziej szlachetną rybkę :)
40 min
Dla 6 osób
Składniki:
1 kg filetów z dorsza + sok z cytryny do skropienia
2 rozbełtane jajka do opianierowania
bułka tarta pomieszana z mąką do panierowania
olej do smażenia
Zalewa :
1,5 litra wody
200 ml octu
1,5 płaskiej łyżki soli
2 łyżki cukru
3 średnie cebule pokrojone w talarki
3 listki laurowe + 6-7 ziaren ziela angielskiego + kilka ziaren czarnego pieprzu
Filet z dorsza w zalewie octowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filety oskrobać z łusek, powyjmować ości, podzielić na małe kawałki, skropić lekko cytryną, posolić.
Obtaczać w jajku i panierce, kłaść na gorący olej, smażyć na rumiano z obu stron.
W czasie gdy się ryba smaży zrobić zalewę. Do odmierzonej gorącej wody dodać sól, przyprawy i cebulę - pogotować 7 - 10 minut, potem dodać ocet, cukier i po zagotowaniu odstawić.
W głębszym naczyniu układać warstwami rybę i cebulę z zalewy, potem całość zalać przestudzoną zalewą i odstawić przynajmniej na 24 godz.
Komentarze