Filet w sosie pietruszkowym

4.51 (168 ocen)

  • 40 min

Tę potrawę zaczęłam gotować będąc w ciąży. Smakuje mi do dzisiaj :)

  • 40 min

Składniki:

  • 3 pojedyncze filety z kurczaka
    2 pęczki natki pietruszki
    olej
    czubata łyżka mąki pszennej
    śmietana 18%
    sól
    czosnek granulowany
Wystaw ocenę:

4.51 (168 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Filet w sosie pietruszkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z filetów usuwamy ewentualne pozostałości kostek, chrząstek, tłuszczu i błonek. Następnie odcinamy tylne tzw. "polędwiczki" i przekrawamy każdego fileta wzdłuż na dwie części. Każdy kawałek kurczaka solimy i oprószamy czosnkiem granulowanym. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu chwilę z obu stron. Zdejmujemy z ognia i usuwamy z patelni łyżką część oleju, tak by pozostała bardzo niewielka ilość.
  • 2. Dwa pęczki natki pietruszki myjemy i szatkujemy - głównie liście, dolną część łodyżek wyrzucamy. Mięso na patelni zalewamy wrzątkiem tak by było przykryte i wrzucamy natkę pietruszki. Patelnię zakrywamy pokrywką. Po 20 minutach odkrywamy i wlewamy mąkę rozmieszaną w szklance zimnej wody - szybko mieszając. Czekamy aż sos zgęstnieje, dosalamy wg uznania, a następnie mieszamy w szklance dwie czubate łyżki śmietany z niewielką ilością gorącego sosu i dodajemy do całości na patelni rozprowadzając równomiernie. Czekamy aż zacznie bulgotać i wyłączamy palnik. Podajemy z białym lub brązowym ryżem.

Porady

Tę potrawę można też przygotować w bardziej dietetyczny sposób: nie smażyć wcale, tylko wlać na czystą patelnię wrzątek i włożyć od razu filety z pietruszką.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Pietruszka Natka pietruszki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować