Filet z kurczaka w winnym sosie z rozmarynem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 30 min

Przepis na ten sos dostałam od szefa kuchni Knorr. Jest wykwintny i bardzo aromatyczny. Doskonały do drobiu, mięs z grilla i steków

  • 30 min

Składniki:

  • 4 płaty z fileta z kurczaka
    ząbek czosnku
    sól
    pieprz
    słodka papryka
    2 łyżki oleju
    na sos:
    pęczek włoszczyzny
    3 łyżki oleju
    łyżeczka cukru
    400 ml czerwonego wytrawnego wina
    łyżka koncentratu pomidorowegp
    400 ml wody
    50 g suszonych pomidorów
    łyżeczka rozmarynu
    kubełek esencji do sosu pieczeniowego ciemnego

Filet z kurczaka w winnym sosie z rozmarynem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z łyżką oleju i przyprawami, natrzeć mięso i odstawić.
  • 2. Włoszczyznę wrzucić na rozgrzany tłuszcz i usmażyć na brązowo. Dodać cukier i smażyć aż się skarmelizuje. Wlać wino i gotować około 10 minut aż wino całkiem odparuje, wlać wodę, dodać rozmaryn i koncentrat pomidorowy. Gotować kolejne 10 minut a następnie przelać przez sitko. Wlać z powrotem do rondla, dodać posiekane drobno pomidory i esencję. Dokładnie wymieszać i gotować jeszcze chwilę. W tym czasie usmażyć mięso. Podawać polane sosem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_07-2015

Komentarze

Podobne przepisy