Filet w piegowatej panierce

0 (0 ocen)

pyszny kotlecik z dodatkiem siemienia lnianego

Składniki:


  • 6 małych pojedynczych filetów z kurczaka
    2 jaka
    2 łyżki majonezu
    sól do smaku
    pieprz do smaku
    Panierka :
    1,5 szk płatków kukurydzianych
    2 łyżki siemienia lnianego
    2 łyżki bułki tartej
    Dodatkowo :
    olej do smażenia
    mąka do obtaczania

Filet w piegowatej panierce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety umyć i jeśli są za grube rozciąć. Każdy z filetów oprószyć solą i odstawić na 10 minut. Jajka rozmieszać z majonezem dodając sól i pieprz. W rozdrabniaczu umieścić płatki kukurydziane i siemię lniane i zmiksować. Siemię będzie tylko lekko zmiksowane i widoczne będą ziarenka. Do siemienia i płatków wsypać bułkę tartą i wymieszać panierkę. Na patelni rozgrzać olej.
  • 2. Każdy filet obtoczyć w mące a następnie zanurzyć w majonezowym jajku i panierować w panierce. Kotlety smażyć na złoto brązowy kolor z obu stron. Podawać np. z ziemniakami i surówką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy