Filet z kurczaka pod jarmużem

4.49 (200 ocen)

Tak przygotowane mięso podaje w towarzystwie ziemniaków. To ciekawa i smaczna odmiana dla tradycyjnego filetu drobiowego. Jarmuż można zastąpić szpinakiem!

Składniki:

  • Składniki:
    • 1 podwójny filet z kurczaka,
    • 200 g świeżych liści jarmużu,
    • 1 cebula,
    • Około 80 g sera żółtego,
    • Świeżo mielony kolorowy pieprz,
    • Świeżo mielona sól morska,
    • 1 ząbek czosnku,
    • Olej do smażenia,
Wystaw ocenę:

4.49 (200 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Filet z kurczaka pod jarmużem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • obgotowanie jarmużu 1. Z jarmużu usuwamy grube części liści. Pozostałą cześć obgotowujemy w lekko osolonej wodzie. Gdy liście zmiękną odcedzamy je i studzimy.
  • doprawianie 2. Między czasie cebulę obieramy, kroimy w kostkę i rumienimy na oleju. Do gotowej dokładamy odciśnięty i pokrojony jarmuż. Całość smażymy razem około 5 minut. W trakcie smażenia dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz doprawiamy do smaku.
  • smażenie 3. Filet porcjujemy na około 4 części, lekko rozbijamy. Tak przygotowane mięso oprószamy przyprawami i pozostawiamy na około 20-30 minut. Po tym czasie smażymy na oleju z obu stron do zrumienienia.
  • nałożenie sera 4. Na usmażone mięso nakładamy przygotowaną masę jarmużową. Na wierzch ścieramy na grubych oczkach ser żółty. Całość zapiekamy w piekarniku do rozpuszczenia sera. Gotowe.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jarmuż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować