Tak przygotowane mięso podaje w towarzystwie ziemniaków. To ciekawa i smaczna odmiana dla tradycyjnego filetu drobiowego. Jarmuż można zastąpić szpinakiem!
Składniki:
Składniki:
• 1 podwójny filet z kurczaka,
• 200 g świeżych liści jarmużu,
• 1 cebula,
• Około 80 g sera żółtego,
• Świeżo mielony kolorowy pieprz,
• Świeżo mielona sól morska,
• 1 ząbek czosnku,
• Olej do smażenia,
Filet z kurczaka pod jarmużem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z jarmużu usuwamy grube części liści. Pozostałą cześć obgotowujemy w lekko osolonej wodzie. Gdy liście zmiękną odcedzamy je i studzimy.
2.Między czasie cebulę obieramy, kroimy w kostkę i rumienimy na oleju. Do gotowej dokładamy odciśnięty i pokrojony jarmuż. Całość smażymy razem około 5 minut. W trakcie smażenia dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz doprawiamy do smaku.
3.Filet porcjujemy na około 4 części, lekko rozbijamy. Tak przygotowane mięso oprószamy przyprawami i pozostawiamy na około 20-30 minut. Po tym czasie smażymy na oleju z obu stron do zrumienienia.
4.Na usmażone mięso nakładamy przygotowaną masę jarmużową. Na wierzch ścieramy na grubych oczkach ser żółty. Całość zapiekamy w piekarniku do rozpuszczenia sera. Gotowe.
Komentarze