Filet drobiowy z czereśniami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

W kuchni spędzam dużo czasu. Przepadam za czereśniami, dlatego wpadłam na pomysł wykorzystania ich do obiadu.

Składniki:

  • ● 30 dag ryżu
    ● 2 szalotki
    ● 1/2 łyżeczki curry
    ● 250 ml białego wina wytrawnego
    ● 300 ml wody
    ● sól
    ● kolorowy pieprz mielony
    ● cukier
    ● 8 dag mąki
    ● 1 jajko
    ● 20 dag czereśni
    ● 60 dag filetów drobiowych
    ● 100 ml bulionu
    ● zasmażka błyskawiczna
    ● olej
    ● szczypiorek

Filet drobiowy z czereśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szalotki siekamy i szklimy na
    oleju. Dodajemy ryż i curry. Zalewamy
    150 ml wina i wodą,
    solimy. Gotujemy 15 minut pod
    przykryciem. Z reszty wina, żółtka,
    mąki oraz szczypty cukru
    i soli przygotowujemy ciasto.
  • 2. Filety solimy, oprószamy
    pieprzem i smażymy na oleju.
    Podlewamy bulionem i dusimy
    15 minut. Mięso wyjmujemy,
    wywar zagęszczamy zasmażką
    i przyprawiamy do smaku.
  • 3. Do ciasta dodajemy ubitą
    z białka pianę, mieszamy i zanurzamy
    czereśnie. Smażymy na
    głębokim oleju. Szczypiorek drobno kroimy, mieszamy z ryżem
    i podajemy z mięsem polanym
    sosem. Potrawę dekorujemy
    czereśniami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_07-2009

Komentarze

Podobne przepisy