Fileciki w sosie pieczarkowym

0 (0 ocen)

  • 40 min

Proste i pyszne danie.

  • 40 min

Składniki:

  • średnia podwójna pierś kurczaka
    jajka + bułka tarta do panierki
    sól, pieprz, olej do smażenia

    SOS:

    200 g pieczarek
    2 łyżki oleju
    pełna szklanka rosołu (może być bulion z kostki)
    łyżka mąki i łyżka masła do zasmażki
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Fileciki w sosie pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierś kurczaka kroimy na małe kawałki i każdy rozbijamy. Solimy, pieprzymy, panierujemy w jajku i bułce i smażymy na oleju na złoty kolor.
  • 2. Pieczarki myjemy, kroimy w talarki i odparowujemy na patelni. Gdy już woda z nich wyparuje, dodajemy niewielką ilość oleju i podsmażamy pieczarki aż się zarumienią.
  • 3. Następnie pieczarki zalewamy rosołem i dusimy pod przykryciem około 5 minut, solimy i pieprzymy do smaku.
  • 4. Z masła i mąki robimy zasmażkę i wlewamy ją do pieczarek cały czas mieszając aż sos zgęstnieje.
  • 5. Na talerz wykładamy porcję filecików i każdy polewamy sosem pieczarkowym. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować