Figowiec Bozeny

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Uwielbiam wszelkie bakalie , a te w połaczeniu z ciastem sa wręcz przesmaczne!! dla łasuchów w sam raz!!dodatkowo ciasto polewam polewa czekoladowa wiec tworzę samą słodycz!! uczta dla podniebienia!!!

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1. biszkopt:
    5 jaj
    5 łyżek cukru
    4 łyżki mąki tortowej
    1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2, 5 łyżki kakao
    2 łyżki oleju
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    2. Masa bakaliowa:
    10 białek
    20 dag pokrojonych fig
    20 dag rodzynek
    20 dag zmielonych orzechów włoskich
    2 łyżki mąki
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    12 łyżek cukru

    3. Krem:
    11 żółtek
    1/2 szklanki cukru
    2 kostki masła

    4. gotowa polewa czekoladowa na wierzch .
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Biszkopty Krem

Figowiec bozeny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Biszkopt:
    Białka ubić z cukrem, dodawać po jednym żółtku. Dodać mąki, z proszkiem do pieczenia i kakao poprzez wsypywanie za pomoca sitka. następnie olej i całość lekko zamieszać. Piec około 25 minut w temperaturze 175 stopni.

    2. Masa bakaliowa:
    Białka ubić z cukrem, dodać bakalie, mąkę z proszkiem, delikatnie zamieszać i upiec na papierze. Piec około 30 minut w temperaturze 175 stopni.

    3. Krem;'
    Żółtka ubić z cukrem na parze - odstawić do wystudzenia. Masło utrzeć na puch, dodawać po łyżce zimnej masy z jajek utartych na parze.

    4/ Ułożenie ciasta

    Biszkopt - połowa masy - wkładka bakaliowa - druga połowa masy - polac polewa czekoladową i posypać kakao.(przez sitko wtedy kakao równomiernie pokryje wierzch.

    Smaczneg!!!

Porady

1. biszkop piec na blaszce wyłozonej papierem do pieczenia - blacha o wymiarach 24 x 42 cm . Po upieczeniu biszkopt przewracam do góry. 2 Do kremu mozna dodac dla ostrzejszego smaku i by ciasto miało mocniejszy aromat - kieliszek spirytusu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Bakalie Figi Orzechy Rodzynki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować