Figowe bułki

0 (0 ocen)

  • 55 min

Nazwa tych bułek jest myląca. Nie chodzi tu o bułki z figami, a jedynie o podobieństwo z ilością ziarenek w figach i ilością maku na wierzchu bułek. Są to słodkie bułki nadziewane wiśniami z konfitury. Obtoczone są w mieszance maku i cukru, tworzącą chrupiącą skorupkę.

  • 55 min

Składniki:

  • Ciasto:
    450 g maki pszennej
    30 g świeżych drożdży
    2 łyżki cukru
    1/2 łyżeczki soli
    2 jajka
    50 g masła
    150 ml mleka

    wiśniowa konfitura

    Do obtaczania:
    2 łyżki oleju
    1 łyżka maku
    2 łyżki cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Bułki Drożdżówka Desery Konfitury

Figowe bułki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski pokruszyć drożdże, zalać ciepłym (nie gorącym) mlekiem, wymieszać do ich rozpuszczenia.Dodać cukier, sól, jajka, rozpuszczone i przestudzone masło i mąkę. Krótko wyrobić jednolite ciasto. Podzielić na 8 części jednakowej wielkości. Każdą z nich rozpłaszczyć na dłoni, na środek położyć po 3 wiśnie, zalepić. Uformować okrągłe bułeczki. Nie zlepianą część bułki moczyć w oleju a następnie w umieszczonej na talerzyku mieszance maku i cukru. Kłaść na blasze do pieczenia zlepioną częścią do dołu. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 1/2 godziny. Wstawić do zimnego piekarnika, nastawionego do 180°C. Piec od momentu wstawienia (nie nagrzania) 25 minut lub do zrumienienia skórki.

Porady

Zamiast wiśni można dać inne nadzienie lub zrobić zupełnie bez nadzienia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Cukier Drożdże Mak Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować