Banalna w przygotowaniu a jak pyszna przekąska ze świeżej figi , kaszy kuskus o pięknym kolorze który oddał burak oraz wędzonego łososia.Sok z limonki nadaje świeżego smaku a całość rozpływa się w ustach.
30 min
Dla 3 osób
Składniki:
Składniki podstawowe z zestawu:
1 mały burak
50g. kaszy kuskus
50g. wędzonego łososia na gorąco
Składnik podstawowy dodatkowy:
3-4 świeże figi
Składniki robocze:
2 łyżki oleju kokosowego
1-1,5 szklanki wody
2 łyżki soku z limonki
sól , pieprz
Figi zapiekane z buraczanym kuskusem i wędzonym łososiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Buraka obieramy , myjemy , kroimy w cienkie plastry a następnie w małą kostkę.
Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy , smażymy na półmiękko.
2.Do buraka wsypujemy kaszę kuskus , przesmażamy , podlewamy szklanką wody.
Dusimy do miękkości kaszy ew. dolewamy 0,5 szklanki wody gdyby kasza była zbyt twarda.
Wlewamy sok z limonki , doprawiamy solą i pieprzem.( pieprzu wsypujemy dość sporo ponieważ idealnie pasuje do całej przekąski)
3.Zdejmujemy patelnie z gazu , dodajemy porwanego na małe kawałki łososia , mieszamy.
4.Figi przekrawamy na pół wzdłuż , na każdą nakładamy czubatą łyżkę farszu.
Zapiekamy przez 15 min w piekarniku nagrzanym do 150st.
Podajemy gorące.
Komentarze