Figi z migdałami i czekoladą

0 (0 ocen)

Pyszny, prostu sezonowy deser ...

Składniki:

  • -figi 4 sztuki
    -czekolada 4 dkg
    -miód 2 łyżki
    -migdały 8 dkg
    -śmietana 30% 300 mililitrów
    -cynamon 1/2 łyżeczki
    -cukier puder 4 łyżki
    -żółtka 2 sztuki

Figi z migdałami i czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Figi rozkroić na ćwiartki ale nie do końca w środku każdej umieścić jeden migdał.
  • 2. Rozpuszczoną czekoladę, wymieszać z miodem i migdałami.
    Zalać figi, odstawić do lodówk
  • 3. Śmietanę zagotować z cynamonem, odstawić na 60 minut
  • 4. Miskę z żółtkami, umieścić w kąpieli wodnej. Żółtka ubić z cukrem, dolewając po łyżce śmietanę.
    Mieszać aż sos zgęstnieje.
  • 5. Gorący sos nalać na talerzyki, umieścić po jednej zimnej fidze i podawać.
  • 6. Migdały zalać gorącą wodą, obrać ze skórki, zmielić.

Komentarze

Podobne przepisy