Figi w sosie karmelowym

0 (0 ocen)

  • 15 min

Bardzo szybki w przygotowaniu i smaczny :)

  • 15 min

Składniki:


  • 12 fig (małych)
    150 g cukru pudru
    łyżka soku z cytryny
    kawałek kory cynamonu
    2 goździki
    szczypta imbiru i kardamonu
    ziarna granatu
    ulubione lody

Figi w sosie karmelowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Figi opłukałem i ponacinałem na krzyż. Cukier puder wymieszałem z sokiem z cytryny , dwoma łyżkami wody i przyprawami. Gotowałem 5 min ,potem włożyłem figi i dusiłem pod przykryciem ok. 8 min. Figi przełożyłem na talerzyki deserowe. Dodałem lody -u mnie śmietankowe ( Grycan ) Polałem karmelem z duszenia fig i posypałem ziarnami granatu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy