Feta nuggets

0 (0 ocen)

  • 20 min

Feta to pyszny ser idealny nie tylko do sałatek. Taka wersja fety to samodzielna przekąska podana z ulubionym dipem lub pomysł na wegetariańskie danie główne.

  • 20 min

Składniki:

  • 2 kostki sera feta (najlepiej smakuje oryginalna feta, ale można użyć sera typu feta)
    2 jajka
    suszona bazylia i oregano do smaku
    ewentualnie jeżeli ktoś lubi ostre smaki 1 suszone peperoncino
    1 suszony pomidor
    bułka tarta
    olej do smażenia
    ząbek czosnku

Feta nuggets - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fetę kroimy na kawałki, proponuję na trójkąty. Jajka roztrzepujemy, dodajemy do nich bazylię, oregano drobno pokrojonego pomidora i rozkruszoną peperoncino. W jajkach zamaczamy ser następnie obtaczamy w bułce tartej, znów w jajku i bułce. Na patelni rozgrzewamy olej, czosnek w łupinie lekko rozgniatamy i kładziemy na patelnię. Na rozgrzany olej ostrożnie kładziemy kawałki sera i smażymy ok. 3 min z każdej strony. Panierka powinna mieć kolor złotobrązowy.

Porady

Proponuję podawać z sałatką z rukoli lub mieszanką świeżych sałat. Świetnie smakują również z dipami czy chutneyem. Po usmażeniu ser warto wyłożyć na papierowy ręcznik by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Czosnek w łupinie dodany do smażenia dodaję wspaniałego aromatu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy