''Ferrero Rocher"-ciacho bez pieczenia

4.5 (155 ocen)

  • 4 godz.

Zmodyfikowałam moje"rafaello". Pozostawiłam krakersy, wiórki kokosowe zamieniłam na orzechy oraz użyłam prawdziwej, ciemnej czekolady deserowej. Smak mnie zadowala, nawet bez użycia czekoladek.Ciasto jest miękkie, wilgotne i mocno czekoladowe, z wyczuwalnymi orzechami.

  • 4 godz.

Składniki:

  • ''Ferrero Rocher"-ciacho bez pieczenia


    SKŁADNIKI:(blaszka o wymiarach 20 x 20 cm ; czas przygotowania: 30 minut +
    czas oczekiwania: 3 godziny lub najlepiej całą noc)


    200 g słonych krakersów
    1 l mleka
    2 budynie czekoladowe
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    4 łyżki cukru
    1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
    100 g czekolady deserowej(50 % cacao)
    150 g siekanych orzechów
    50 g masła

    Dodatkowo:

    150 g czekolady deserowej lub mlecznej
    50 ml śmietanki
    3 łyżki siekanych orzechów lub migdałów
    złoty barwnik spożywczy w proszku i pędzelek
    Kilka kropli aromatu rumowego lub orzechowego

    Czekoladę rozpuścić ze śmietaną, dodać aromat i wymieszać.




Wystaw ocenę:

4.5 (155 ocen)

Zobacz również:

Desery

''ferrero rocher"-ciacho bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Formę wyłożyć plastikową folią, ułatwi późniejsze wyjęcie ciasta z blaszki.
    Dno blaszki ściśle wyłożyć warstwą krakersów.
  • 2. Przygotować budyń tj. W jednej szklance mleka dokładnie wymieszać budynie i mąkę.
    Pozostałe mleko zagotować z cukrem, czekoladą i kawą.
    Wlać budyń i energicznie mieszać rózgą lub łyżką, żeby nie powstały grudki. Pogotować kilka minut, aż budyń zgęstnieje. Do gotowego budyniu, dodać masło i 150 g siekanych orzechów. Wszystko dokładnie wymieszać. Masło musi się rozpuścić i wchłonąć.
  • 3. Na wcześniej przygotowane krakersy wyłożyć 1/4 kremu, wyrównać i ułożyć kolejną warstwę krakersów, na które wykładamy koleją część kremu. Tak ułożyć jeszcze kolejne dwie warstwy ciastek i kremu.
    Ostatnią warstwę budyniu polać polewą(Czekoladę rozpuścić ze śmietaną, dodać aromat i wymieszać. ) i posypać siekanymi orzechami /migdałami.
    Poczekać, aż ostygnie,chłodne wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny.
    Za pomocą pędzelka, nanieść i rozprowadzić niewielką ilość złotego barwnika spożywczego.
    Przechowywać w lodówce.
    Smacznego:)

Porady

"Ferrero Rocher" ich smak zna chyba każdy. Pyszne czekoladowo-orzechowe pralinki z delikatnym kremem w środku. Zrobiłam już dwie wersje "Rafaello""Rafaello" bez pieczenia na herbatnikach oraz"Rafaello" z mlekiem kokosowym na krakersach, ale ani jedno "Ferrero Rocher". Szukałam inspiracji w necie, lecz większość przepisów, to ciasta pieczone z dodatkiem czekoladek. Postanowiłam więc, zmodyfikować moje "rafaello". Pozostawiłam krakersy, wiórki kokosowe zamieniłam na orzechy oraz użyłam prawdziwej, ciemnej czekolady deserowej. Ciasto jest miękkie, wilgotne i mocno czekoladowe, z wyczuwalnymi kawałkami orzechów Dodatkową zaletą jest to, że robi się je bez pieczenia oraz bez słynnych czekoladek, dzięki temu oszczędzamy i czas, i koszty. Przepis mojego autorstwa. Zapraszam na http://esmeraldazesmakiem.blogspot.com.es/ lub https://www.facebook.com/EsmeraldaZeSmakiem

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bez pieczenia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować