Ferrero Rocher

4.5 (158 ocen)

  • 2 min

Ciasto wyjątkowe... urzekające każdym kęsem i uwodzące smakiem... Przepis znalazłam na blogu "Kuchnia Pełna Magii", wprowadziłam jednak kilka zmian wg własnych upodobań. Polecam!

  • 2 min

Składniki:

  • biszkopt:
    -6 jaj,
    -1 gorzka czekolada
    -1/2 szkl. cukru pudru
    -150 g masła
    -150 g zmielonych orzechów włoskich lub laskowych
    - 2 kopiaste łyżki mąki tortowej
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia
    -2 łyżki wódki

    krem I
    -3 zółtka
    -215 g masła
    -15 g mąki tortowej
    -190 ml mleka
    - 1 mleczna czekolada
    -15 g cukru pudru
    -ewentualnie 2 łyżki wódki
    -100 g orzechów zmielonych

    krem II
    -2 śnieżki
    -400 ml mleka
    -15 g kakao ciemnego
    -100 g posiekanych orzechów
    -1 łyżka żelatyny

    dodatkowo:
    -1 opakowanie biszkoptów okrągłych
    -1 mleczna czekolada
    -napar z 2 łyżek kawy rozpuszczalnej i 2 łyżek wrzątku
    -posiekane orzechy do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (158 ocen)

Zobacz również:

Desery

Ferrero rocher - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. zwykła duża blaszka

    biszkopt:
    masło utrzeć z cukrem, dodać żółtka. Rozpuszczoną i wystudzoną czekoladę dodać do ciasta, potem orzechy i wymieszać. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i alkohol i wymieszać. Dodać pianę z ubitych białek i delikatnie wymieszać. Upiec 2 placki w 180 st. C. lub jeden podzielić na 2 po wystudzeniu.

    krem I:
    rozpuszczamy 15g masła, dodajemy mąkę i mieszamy. Dodać 1/2 szkl. mleka i zagotować. Powstanie "budyń". Wrzucamy orzechy i mieszamy. Odstawić do wystudzenia. w reszcie mleka rozpuścić czekoladę, wystudzić. Żółtka ucieramy z cukrem. Masło ucieramy osobno, dodajemy zółtka, "budyń" i czekoladę. Cały czas miksujemy. Dodać wódkę.

    krem II
    w mleku ubijamy śnieżki. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szkl. gorącej wody i wystudzić. kakao rozpuścić w 4 łyżkach wrzątku. Śnieżki miksujemy i dodajemy kakao, orzechy i żelatynę.

    blat ciasta - 3/4 kremu I - biszkopty maczane w naparze z kawy - krem II - blat ciasta - 1/4 kremu I - esy-floresy z roztopionej czekolady - orzechy.

    Schłodzić min. 2 h.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.49 (205 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Tort FERRERO- rocher

To może cię zainteresować