Ciasto wyjątkowe... urzekające każdym kęsem i uwodzące smakiem... Przepis znalazłam na blogu "Kuchnia Pełna Magii", wprowadziłam jednak kilka zmian wg własnych upodobań. Polecam!
2 min
Składniki:
biszkopt:
-6 jaj,
-1 gorzka czekolada
-1/2 szkl. cukru pudru
-150 g masła
-150 g zmielonych orzechów włoskich lub laskowych
- 2 kopiaste łyżki mąki tortowej
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-2 łyżki wódki
krem I
-3 zółtka
-215 g masła
-15 g mąki tortowej
-190 ml mleka
- 1 mleczna czekolada
-15 g cukru pudru
-ewentualnie 2 łyżki wódki
-100 g orzechów zmielonych
krem II
-2 śnieżki
-400 ml mleka
-15 g kakao ciemnego
-100 g posiekanych orzechów
-1 łyżka żelatyny
dodatkowo:
-1 opakowanie biszkoptów okrągłych
-1 mleczna czekolada
-napar z 2 łyżek kawy rozpuszczalnej i 2 łyżek wrzątku
-posiekane orzechy do dekoracji
Ferrero rocher - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.zwykła duża blaszka
biszkopt:
masło utrzeć z cukrem, dodać żółtka. Rozpuszczoną i wystudzoną czekoladę dodać do ciasta, potem orzechy i wymieszać. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i alkohol i wymieszać. Dodać pianę z ubitych białek i delikatnie wymieszać. Upiec 2 placki w 180 st. C. lub jeden podzielić na 2 po wystudzeniu.
krem I:
rozpuszczamy 15g masła, dodajemy mąkę i mieszamy. Dodać 1/2 szkl. mleka i zagotować. Powstanie "budyń". Wrzucamy orzechy i mieszamy. Odstawić do wystudzenia. w reszcie mleka rozpuścić czekoladę, wystudzić. Żółtka ucieramy z cukrem. Masło ucieramy osobno, dodajemy zółtka, "budyń" i czekoladę. Cały czas miksujemy. Dodać wódkę.
krem II
w mleku ubijamy śnieżki. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szkl. gorącej wody i wystudzić. kakao rozpuścić w 4 łyżkach wrzątku. Śnieżki miksujemy i dodajemy kakao, orzechy i żelatynę.
blat ciasta - 3/4 kremu I - biszkopty maczane w naparze z kawy - krem II - blat ciasta - 1/4 kremu I - esy-floresy z roztopionej czekolady - orzechy.
Komentarze