Ferrero Rocher

4.94 (170 ocen)

Mając ochotę na "coś słodkiego", poszperałam w szafkach i w ten sposób powstały te pyszne mocno orzechowo-czekoladowe kuleczki.

Składniki:

  • Kuleczki:
    100 g mocno pokruszonych herbatników,
    60 g posiekanych orzechów włoskich,
    40 g posiekanych orzechów laskowych,
    100g masła
    150g gorzkiej czekolady.

    Posypka:
    100g mlecznej czekolady,
    4 łyżki mleka
    2 szczypty żelatyny,
    około 200-300 g pokruszonych orzechów włoskich i laskowych
Wystaw ocenę:

4.94 (170 ocen)

Zobacz również:

Desery

Ferrero rocher - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W kąpieli wodnej rozpuszczamy masło wraz z czekoladą, od czasu do czasu mieszając.
  • 2. Do miski dodajemy herbatniki i oba rodzaje orzechów i rozpuszczoną czekoladę z masłem. Porządnie mieszamy.
  • 3. Lekko moczymy ręce w wodzie i lepimy kuleczki. Układamy je na talerzu i wkładamy na około 20 minut do zamrażalnika.
  • 4. W kąpieli wodnej rozpuszczamy mleczną czekoladę z dodatkiem mleka i żelatyny.
  • 5. Kuleczki moczymy w mlecznej czekoladzie i posypujemy orzeszkami.
    Gotowe kuleczki odstawiamy do lodówki na około 1godziny.

Porady

warto często moczyć ręce w wodzie, wtedy o wiele lepiej tworzy się kuleczki. Gotową masę na kuleczki można odstawic na kilka minut by troszkę "zastygla" - lepiej będzie się kuleczki robić:))

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

4.49 (205 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Tort FERRERO- rocher

To może cię zainteresować