Fenkuł orientalnie

0 (0 ocen)

  • 30 min

Propozycja na koper włoski. Pasuje do ryżu, makaronu, jako dodatek do mięsnych dań.

  • 30 min

Składniki:

  • 4 fenkuły
    2 czerwone cebule
    4 dojrzałe pomidory
    łyżka oliwy z oliwy
    ząbek czosnku
    2 łyżeczki tymianku
    2 łyżki świeżo posiekanej pietruszki
    sól
    pieprz
    szczypta szafranu
    2 łyżki soku z cytryny

Fenkuł orientalnie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Fenkuł orientalnie 1. Fenkuły umyłem, odkroiłem zielone listki. Bulwy fenkułów i połówki cebuli pokroiłem w piórka. Pomidory umyłem, pozbawiłem trzpieni.
    Na patelni rozgrzałem olej. Na słabym ogniu podsmażyłem na nim fenkuły, następnie dołożyłem cebulę i usmażyłem wszystko na złoto. Dodałem rozgnieciony ząbek czosnku.
  • Fenkuł orientalnie 2. Połowę pomidorów pokroiłem na ósemki. Resztę pokroiłem w kostkę i wrzuciłem na patelnię razem z tymiankiem, pietruszką i niewielką ilością listków fenkułu. Dusiłem wszystko pod przykryciem 5 minut. Przyprawiłem solą, pieprzem, szafranem i sokiem z cytryny. Do warzyw na patelni dodałem ósemki pomidorów, całość jeszcze raz pogrzałem. Przed podaniem posypałem posiekanymi listkami fenkułu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy