Faworki zwane chrustem

0 (0 ocen)

  • 20 min

Powoli zbliża się koniec karnawału a przed nami najsłodszy dzień w roku - Tłusty Czwartek. Nie może więc zabraknąć faworków.

  • 20 min

Składniki:

  • - 1/2 szklanki żółtek, u mnie 6 sztuk
    - 1/2 szklanki piwa
    - 3 szklanki mąki pszennej
    - 1 łyżka cukru
    - 1 łyżka masła
    - 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
    - 2 łyżki spirytusu lub octu
    - szczypta soli
    - 4 kostki smalcu do smażenia
    - cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Faworki

Faworki zwane chrustem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Faworki zwane chrustem 1. - Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę i wymieszać z piwem..
    - Mąkę przesiać, zrobić dołek, wlać żółtka i przesiekać nożem.
    - Następnie dodać miękkie masło, śmietanę, spirytus, sól i zagnieść dość twarde ciasto.
    - Jeśli będzie zbyt twarde to dodać jeszcze 1 łyżkę śmietany.
    - Wstawić do lodówki, najlepiej na kilka godzin. Ja zostawiłam na noc.
    - Ciasto przed wałkowaniem należy napowietrzyć. Zamiast tłuc wałkiem sto razy, poszłam za radą Smacznej Pyzy i przepuściłam ciasto przez maszynkę. Dość innowacyjny pomysł ale jakże skuteczny!
    - Podzieliłam ciasto na 4 części i każdą wałkowałam osobno. Pozostałe w tym czasie czekały w lodówce.
    - Należy rozwałkować ciasto bardzo cienko, podsypując mąką aby nie przykleiło się do stolnicy.
    - Radełkiem kroić pasy 2-3 cm szerokości i ok. 10 cm długości, w środku każdego nacięcie aby przewinąć faworki.
    - Smażyć po kilka sztuk w gorącym smalcu z obu stron.
    - Wyjmować na ręcznik papierowy, po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

Porady

Moje faworki po wrzuceniu do tłuszczu rosły jak wariaty. Pierwszy raz zdarzyło mi coś takiego, że do smażenia do dużej miski wchodziło mi tylko 5 sztuk. Miały ogromne pęcherze powietrza i "gęsią skórkę", co podobno jest pożądane. I dzięki dodatkowi piwa są niesamowicie kruche. Do tej pory zawsze smażyłam w oleju, ale wszędzie czytałam, że powinno się w smalcu, więc spróbowałam. W smaku nie czułam różnicy, ale ideologicznie bardziej mi odpowiada olej jako zdrowszy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Tłusty czwartek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować