Faworki ucierane

0 (0 ocen)

Kruche , chrupiące , słodkie ciasteczka , grubo oprószone cukrem pudrem ...

Składniki:

  • 2 szkl mąki
    4 łyżki masła
    3 łyżki cukru pudru
    5 żółtek
    3 łyżki kwaśnej gęstej śmietany
    łyżka rumu lub spirytusu
    szczypta soli
    1 łyżeczka wanilii
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    cukier puder do posypania
    tłuszcz do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Faworki

Faworki ucierane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło utrzeć z cukrem , szczyptą soli i wanilia na puch , nie przerywając ucierania dodawać po żółtku ,śmietanę i rum , do masy przesiać tyle maki , aby ciasto dobrze się ucierało , ucierać około 5 minut ,
  • 2. Dobrze utarte ciasto wyłożyć na stolnicę , dosypać resztę maki i dokładnie wyrobić , przykryć ściereczką , odstawić
  • 3. W płaskim naczyniu rozgrzać tłuszcz ,
  • 4. Ciasto cienko wałkować , formować faworki , smażyć na złoty kolor ,po odsączeniu z nadmiaru tłuszczu posypać cukrem pudrem ,
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować