faworki (przepis mamy)

0 (0 ocen)

  • Średni

jest bardzo wiele przepisów na faworki...ja pamiętam te z dzieciństwa, które piekła moja mama, delikatne , kruche po prostu przepyszne!!

  • Średni

Składniki:

  • - olej roślinny: 1 litr
    - mąka tortowa ( składnik na ciasto): 1.25 szklanki
    - żółtka jaj: 5 sztuk
    - śmietana gęsta: 2 łyżki
    - ocet 10%: 1 łyżeczka
    - cukier: 1 łyżeczka
    - sól: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Faworki

Faworki (przepis mamy) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. z mąki, żółtek,śmietany, cukru, octu i soli zagnieść ciasto
  • 2. następnie ciasto to wybijać wałkiem do uzyskania pęcherzyków powietrza. ciasto przykryć i odstawić aby odpoczęło przez 1-2 h.
  • 3. ciasto cienko rozwałkować, wykrawać faworki i smażyć na rozgrzanym oleju ok 1-2 min. układać na papierowym ręczniku aby olej odciekł, po przestygnięciu posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować