Faworki piwne

4.99 (150 ocen)

Podczas karnawału nie może u mnie zabraknąć faworków. Piwo w faworkach nie jest wyczuwalne a powoduje ich kruchość i delikatność. Polecam!

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
    5 żółtek
    100g masła
    200 ml piwa
    cukier waniliowy
    4 łyżki śmietany
    1 łyżka spirytusu
    olej do głębokiego smażenia
    cukier puder do oprószenia


Wystaw ocenę:

4.99 (150 ocen)

Zobacz również:

Desery Faworki

Faworki piwne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na stolnicę przesiać mąkę, dodać żółtka, śmietanę, cukier waniliowy, masło, spirytus i piwo. Wszystkie składniki zagnieść na gładkie i elastyczne ciasto. Następnie należy je wybić wałkiem przez ok.10 minut. (im będzie lepiej wybite, tym więcej pojawi się pęcherzyków na faworkach). Ciasto zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki, aby odpoczęło.
  • 2. W głębokiej, dużej patelni rozgrzać olej. W tym czasie ciasto jak najcieniej rozwałkować, po czym pokroić w paski. Każdy pasek przekroić pośrodku wzdłuż. Formować faworki: jeden z końców przewinąć przez otwór i przeciągnąć.
  • 3. Na rozgrzany tłuszcz kłaść uformowane faworki. Smażyć krótko z obu stron na złoty kolor. Następnie wyjąć z tłuszczu i osączyć na papierowym ręczniku. Gdy ostygną, oprószyć cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować