1.Na stolnicę przesiać mąkę, dodać żółtka, śmietanę, cukier waniliowy, masło, spirytus i piwo. Wszystkie składniki zagnieść na gładkie i elastyczne ciasto. Następnie należy je wybić wałkiem przez ok.10 minut. (im będzie lepiej wybite, tym więcej pojawi się pęcherzyków na faworkach). Ciasto zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki, aby odpoczęło.
2.W głębokiej, dużej patelni rozgrzać olej. W tym czasie ciasto jak najcieniej rozwałkować, po czym pokroić w paski. Każdy pasek przekroić pośrodku wzdłuż. Formować faworki: jeden z końców przewinąć przez otwór i przeciągnąć.
3.Na rozgrzany tłuszcz kłaść uformowane faworki. Smażyć krótko z obu stron na złoty kolor. Następnie wyjąć z tłuszczu i osączyć na papierowym ręczniku. Gdy ostygną, oprószyć cukrem pudrem.
Komentarze