Faworki pieczone

0 (0 ocen)

Tworząc przepis inspirowałam się najnowszym wydaniem magazynu Sól i Pieprz. Pozmieniałam co nieco i powstało pyszne danie :)

Składniki:

  • - 2 żółtka

    - 100 ml jogurtu naturalnego

    - pół łyżeczki pasty waniliowej ( lub ziarenka z połowy laski wanilii)

    - 5 tabletek stewii

    - pół łyżeczki szafranu

    - 150 g mąki tortowej

    - ew. cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Faworki

Faworki pieczone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka ubijamy z jogurtem. Dodajemy do tego pastę waniliową/ ziarenka wanilii, szafran, rozdrobnioną stewię i mąkę - dokładnie wyrabiając ciasto. Należy nim rzucić kilkakrotnie o stół a następnie odłożyć na 10-15 min . Po tym czasie rozwałkowujemy cieniutko jak na pierogi , kroimy nożem wzdłuż paski o szer ok. 2,5 cm . Paski te przekrawamy w poprzek na pół lub na 3 części. W każdym kawałku na środku robimy nożem niewielką dziurkę, przez którą przekładamy jedną część ciasta. Tak przygotowane faworki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180C ( termoobieg) i pieczemy ok.10 min aż uzyskają złocisty kolor. Po upieczeniu możemy posypac je cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Karnawał Tłusty czwartek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować