Faworki pieczone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żółtka ubijamy z jogurtem. Dodajemy do tego pastę waniliową/ ziarenka wanilii, szafran, rozdrobnioną stewię i mąkę - dokładnie wyrabiając ciasto. Należy nim rzucić kilkakrotnie o stół a następnie odłożyć na 10-15 min . Po tym czasie rozwałkowujemy cieniutko jak na pierogi , kroimy nożem wzdłuż paski o szer ok. 2,5 cm . Paski te przekrawamy w poprzek na pół lub na 3 części. W każdym kawałku na środku robimy nożem niewielką dziurkę, przez którą przekładamy jedną część ciasta. Tak przygotowane faworki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180C ( termoobieg) i pieczemy ok.10 min aż uzyskają złocisty kolor. Po upieczeniu możemy posypac je cukrem pudrem.
Komentarze