Faworki juleczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żółtka ubić mikserem z odrobiną cukru. Dodać całe jajko wciąż miksując. Gdy zrobi się pulchna masa po kolei dodawać masło, śmietanę, sól i ocet. Stopniowo wsypujemy mąkę. Gdy zacznie mocno gęstnieć odkładamy mikser i gnieciemy dalej ręcznie. Po zagnieceniu odkładamy ciasto np w woreczku na 10 min. Po tym czasie ,,bijemy" ciasto. Można wałkiem a można pięściami przez 5 minut. Dajemy ciastu odpocząć 15 minut. Po tym czasie rwiemy sobie kawałki ciasta i wałkujemy na stolnicy zasypanej mąką na grubość 1mm. Tniemy ciasto na paski ok 5 cm szerokości, końcówki ścinamy ukośnie. W każdym pasku wycinamy dziurkę na środku i przekładamy jeden koniec paska przez tą dziurkę. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej lub smalec. Wrzucamy kawałeczek ciasta na próbę. Jeśli zaczyna mocno pienić i wypływa na wierzch to znaczy ze można wrzucać faworki. Z obu stron smażymy je na złoty kolor. Odkładamy na papierowy ręcznik by ociekły z tłuszczu. Posypujemy dużą ilością cukru pudru
Porady
Faworki smażone na smalcu smakują dużo lepiej niż smażone na oleju. Do cukru pudru można dodać odrobinę cukru waniliowego
Komentarze