Faworki Juleczki

0 (0 ocen)

Najlepsza zabawa w kuchni z córcią

Składniki:

  • 400g mąki
    4 łyżki śmietany 18%
    4 żółtka
    1 całe jajko
    4 łyżki masła lub margaryny
    1 łyżka octu lub spirytusu
    szczypta cukru
    szczypta soli
    olej lub smalec
    cukier puder
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Faworki

Faworki juleczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka ubić mikserem z odrobiną cukru. Dodać całe jajko wciąż miksując. Gdy zrobi się pulchna masa po kolei dodawać masło, śmietanę, sól i ocet. Stopniowo wsypujemy mąkę. Gdy zacznie mocno gęstnieć odkładamy mikser i gnieciemy dalej ręcznie. Po zagnieceniu odkładamy ciasto np w woreczku na 10 min. Po tym czasie ,,bijemy" ciasto. Można wałkiem a można pięściami przez 5 minut. Dajemy ciastu odpocząć 15 minut. Po tym czasie rwiemy sobie kawałki ciasta i wałkujemy na stolnicy zasypanej mąką na grubość 1mm. Tniemy ciasto na paski ok 5 cm szerokości, końcówki ścinamy ukośnie. W każdym pasku wycinamy dziurkę na środku i przekładamy jeden koniec paska przez tą dziurkę. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej lub smalec. Wrzucamy kawałeczek ciasta na próbę. Jeśli zaczyna mocno pienić i wypływa na wierzch to znaczy ze można wrzucać faworki. Z obu stron smażymy je na złoty kolor. Odkładamy na papierowy ręcznik by ociekły z tłuszczu. Posypujemy dużą ilością cukru pudru

Porady

Faworki smażone na smalcu smakują dużo lepiej niż smażone na oleju. Do cukru pudru można dodać odrobinę cukru waniliowego

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować