FAWORKI DOMOWE

0 (0 ocen)

  • 60 min

Super chrupiące,po prostu pyszne

  • 60 min

Składniki:

  • 2 żółtka
    3 czubate łyżki kwaśnej śmietany 12%
    1,5 szkl mąki pszennej
    1 łyżeczka spirytusu
    olej do smażenia
    cukier puder do posypania

Faworki domowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać, dodać żółtka, śmietanę i spirytus i zagnieść ciasto tak aby odchodziło od ręki.Odstawić na 1 godz(ja robiłam od razu).Rozwałkować ciasto na bardzo cienki placek i pokroić w paski.Paski naciąć pośrodku, przez otwór przewlec jeden koniec paska i rozciągnąć.Do garnka wlać olej, dobrze go rozgrzać i smażyć po kolei faworki na złoty kolor.Po wyjęciu z oleju osączyć na reczniku papierowym i jeszcze ciepłe posypać cukrem pudrem.Smacznego

Porady

Z tej porcji ciasta wychodzi ok. 30 małych faworków

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy