Faworki (chrust) pieczone w piekarniku

4.44 (214 ocen)

Faworki pieczone mają o znacznie mniej kalorii od tych tradycyjnych pieczonych na tłuszczu. Ich smak nie jest jednak taki sam. Te pieczone w piekarniku przypominają bardziej kruche ciasteczka, dlatego moim zdaniem będziemy mogli przygotować je również w innym okresie niż tylko karnawał czy Tłusty Czwartek

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
    3 żółtka
    3 duże łyżki gęstej kwaśnej śmietany np. 18%
    0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub kilka kropel wybranego aromatu
    45 gramów stopionego, schłodzonego masła
    szczypta soli
    do posypania: cukier waniliowy wymieszany z cukrem pudrem
Wystaw ocenę:

4.44 (214 ocen)

Faworki (chrust) pieczone w piekarniku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z mąki, żółtek, śmietany, ekstraktu lub aromatu, soli, masła zagniatamy gładkie ciasto. Ciasto wkładamy na przynajmniej godzinę do lodówki. Ciasto krótko zagniatamy, składając je jak ciasto francuskie i rozwałkowujemy bardzo cieniutko.
  • 2. Z ciasta za pomocą noża lub radełka wycinamy faworki. Układamy je blisko siebie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • 3. Faworki pieczemy około 10 minut w temperaturze 180 stopni. Pod koniec pieczenia szybko nabierają koloru, wiec należy uważać żeby ich nie spalić.
  • 4. Gorące faworki posypujemy cukrem pudrem wymieszanym z cukrem wanilinowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukier puder

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Niskokaloryczna Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować