Faworki babuni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiej na stolnicę,wymieszaj ze szczyptą soli,zrób wgłębienie,dodaj pokrojone na małe kawałeczki zimne masło,lekko przemieszaj.Wbij jajko,dodaj żółtko i alkohol.Zarabiaj nożem,powoli dodając śmietanę.Następnie wyrób rękami na gładkie jednolite ciasto.Odstaw w chłodne miejsce na około 30 minut.
2.Schłodzone ciasto przełóż na oprószoną mąką stolnicę,rozwałkuj na cienki placek,następnie potnij go na paski o długości około 10 cm i szerokości około 3 cm.Po środku każdego paska zrób około 2-3 cm nacięcie.Następnie z końców przełóż przez powstały otwór.
3.W dużym głębokim rondlu mocno rozgrzej tłuszcz (tłuszczu powinno być tyle,aby faworki mogły swobodnie pływać.Wkładaj ciastka,ostrożnie obracając,smaż na złoty kolor z obu stron.Usmażone ciastka wyjmij łyżką cedzakową.Starannie osącz z tłuszczu na papierowym ręczniku.
4.Przed podaniem faworki ułóż jeden na drugim na paterze lub półmisku.Ciastka oprósz cukrem pudrem.Dodatkowo cukier puder możesz wymieszać z cynamonem lub cukrem waniliowym.
Porady
W czasie smażenia faworków do rozgrzanego tłuszczu wkładaj plasterki surowego obranego ziemniaka,dzięki temu nie będzie się przypalał.
Komentarze