Faworki babuni

4.5 (180 ocen)

  • 50 min

Tradycyjne i bardzo smaczne.

  • 50 min

Składniki:

  • 50 dag mąki
    6 żółtek
    8 łyżek gęstej kwaśnej śmietany
    jajko
    2-3 łyżki spirytusu lub rumu
    szczypta soli
    1l oleju do głębokiego smażenia
    cukier puder do posypania
    maka do oprószenia stolnicy
Wystaw ocenę:

4.5 (180 ocen)

Zobacz również:

Desery Faworki

Faworki babuni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiej na stolnicę,wymieszaj ze szczyptą soli,zrób wgłębienie,dodaj pokrojone na małe kawałeczki zimne masło,lekko przemieszaj.Wbij jajko,dodaj żółtko i alkohol.Zarabiaj nożem,powoli dodając śmietanę.Następnie wyrób rękami na gładkie jednolite ciasto.Odstaw w chłodne miejsce na około 30 minut.
  • 2. Schłodzone ciasto przełóż na oprószoną mąką stolnicę,rozwałkuj na cienki placek,następnie potnij go na paski o długości około 10 cm i szerokości około 3 cm.Po środku każdego paska zrób około 2-3 cm nacięcie.Następnie z końców przełóż przez powstały otwór.
  • 3. W dużym głębokim rondlu mocno rozgrzej tłuszcz (tłuszczu powinno być tyle,aby faworki mogły swobodnie pływać.Wkładaj ciastka,ostrożnie obracając,smaż na złoty kolor z obu stron.Usmażone ciastka wyjmij łyżką cedzakową.Starannie osącz z tłuszczu na papierowym ręczniku.
  • 4. Przed podaniem faworki ułóż jeden na drugim na paterze lub półmisku.Ciastka oprósz cukrem pudrem.Dodatkowo cukier puder możesz wymieszać z cynamonem lub cukrem waniliowym.

Porady

W czasie smażenia faworków do rozgrzanego tłuszczu wkładaj plasterki surowego obranego ziemniaka,dzięki temu nie będzie się przypalał.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować