Faworki

0 (0 ocen)

  • Dla 10 osób
  • Średni

Kilka wskazówek: im dłużej oklepujemy ręką/wałkiem ciasto tym będą większe pęcherzyki najlepsze jest najcieniej rozwałkowane ciastosmażymy na gorącym oleju

  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:


  • - mąka tortowa przesiana: 1.5 szklanki
    - żółtka: 4 sztuki
    - śmietana 18 % gęsta: 3 łyżki
    - spirytus: 1 łyżka
    - sól: 1 szczypta
    - olej (do smażenia): 1 litr
    - cukier puder (do posypania): 0.5 szklanki

Faworki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na stolnice przesiewamy mąkę i dodajemy resztę składników. Wyrabiamy ręką do momentu, aż ciasto nie będzie kleić się do dłoni. Składamy na pół i oklepujemy ręką albo wałkiem przez około 20 minut. Rozwałkowujemy bardzo cienko (w razie potrzeby podsypujemy mąką). Radełkiem kroimy romby (długie paski i przecinamy po ukosie ) , każdy romb nacinamy po środku. Przekładamy jeden koniec przez środek (tak aby wyszła tzw. wstążeczka).
    Olej rozgrzewamy na głębokiej patelni/garnku i smażymy faworki z obu stron.
    Wykładamy na ręcznik papierowy i obsypujemy z obu stron cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy