Faworki

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

To pyszności dla domowników i dla gości. Piekę je dość często z wnuczkiem Cyprianem, który je uwielbia.

Składniki:

  • ● 2-3 kostki smalcu do smażenia
    ● cukier puder do posypania
    Ciasto: 2,5 szkl. mąki
    ● 5 żółtek
    ● 1 łyżka masła
    ● 1/2 szkl. kwaśnej śmietany
    ● szczypta soli
    ● 1 łyżka spirytusu
    ● płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Faworki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników
    zagniatamy ciasto i mocno
    wybijamy wałkiem. Następnie
    cieniutko rozwałkowujemy,
    tniemy na prostokąty, a środek
    każdego nacinamy
    wzdłuż. Koniec ciasta przekładamy
    przez nacięcie, tworząc
    kokardkę.
  • 2. Na gorący smalec wkładamy
    faworki i smażymy na złoty
    kolor. Osączamy na papierowym
    ręczniku. Zimne
    posypujemy cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_02-2009

Komentarze

Podobne przepisy