faworki

0 (0 ocen)

Nie tylko w Tłusty Czwartek

Składniki:

  • 3 szkl mąki pszennej
    160 g gęstej śmietany 18%
    0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    3 jajka
    Skórka otarta z cytryny
    Cukier puder do posypania

Faworki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać z proszkiem dodać jajka, śmietanę i skórkę z cytryny. Wyrobić na jednolite gładkie ciasto. Obić mocno wałkiem do ciasta lub tłuczkiem do mięsa, aby faworki były pulchne i dobrze napowietrzone. Ciasto cienko rozwałkować i wyciąć romby. Na środku każdego rombu zrobić dziurkę i przeciągnąć przez nią jeden róg rombu. Smażyć z obu stron na mocno rozgrzanym oleju do zrumienienia. Odsączyć na papierowym ręczniku, posypać cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy