Faworki

4.99 (144 ocen)

Przepis na faworki dostałam od teściowej. Są pyszne.

Składniki:

  • 1 kg mąki
    5 jaj
    50 g masła
    200 g śmietany 18 % (zagęszczona)
    2 łyżki octu
    1 cukier waniliowy
    4 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 szkl. cukru
    szczypta soli

    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

4.99 (144 ocen)

Zobacz również:

Desery Faworki

Faworki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • składniki 1. Wszystkie składniki połączyć
  • ciasto 2. Wyrabiamy na jednolite ciasto
  • wycinanie 3. Rozwałkować i wycinać faworki.
  • zwijamy 4. zwijamy
  • zwijamy 5. zwijamy
  • faworki 6. Wyszło mi 70 sztuk
  • usmażone 7. Smażymy na głębokim oleju z obu stron na rumiano
  • faworki 8. Wystudzone posypujemy cukrem pudrem

Porady

Jeśli chcemy żeby faworki urosły większe trzeba ciasto rozwałkować trochę grubsze.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować