Faworki

0 (0 ocen)

  • 40 min

Pyszne delikatne w sam raz by rozkochać żołądek

  • 40 min

Składniki:

  • 1kg mąki pszennej tortowej
    8 żółtek
    4 łyżeczki cukru pudru
    400 g gęstej śmietany (dałam 16%)
    2 łyżki spirytusu
    szczypta soli
    smalec do smażenia (może być też olej albo smalec wymieszany z olejem)
    cukier puder do posypania 200 gram
    cukier waniliowy 20 gram

Faworki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na stół wysypałam mąkę wbiłam żółtka do środka i dałam śmietanę odrobinę soli i spiritus . Wyrobiłam ciasto . Podzieliłam na 3 części i rozwałkowałam jak najcieniej .Kroiłam paki a potem w romby przekładałam ogonki przez nacięcie w środku i smażyłam na rozgrzanym tłuszczu potem odsączyłam z łuszczu i podsypywałam cukrem pudrem z cukrem waniliowym .

Porady

Jeśli nie masz spirytusu daj wódkę albo koniak

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy