Faworki

0 (0 ocen)

Faworki do tej pory przygotowywałam bez jajek, jednak postanowiłam tym razem zmienić i zrobić takie z jajkami. Aby faworki były kruche i dobrze napowietrzone należy dokładnie wyrobić ciasto i cieniutko je rozwałkować

Składniki:

  • 450 - 500 g mąki pszennej
    5 żółtek
    1 łyżka cukru pudru
    200 ml śmietany 18%
    2 łyżki spirytusu lub wódki
    1 łyżka ekstraktu z prawdziwej wanilii
    olej lub smalec do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Faworki

Faworki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka rozetrzeć z cukrem na jednolitą masę, dodać śmietanę, ekstrakt i alkohol.
    Do przesianej mąki dodać rozmieszaną masę i zagnieść elastyczne, gładkie ciasto. Całej mąki od razu nie wsypywać, zobaczyć pod koniec wyrabiania, jeśli ciasto jest mało zwarte to dodać więcej. Po zagnieceniu ciasta, aby było ono dobrze napowietrzone należy energicznie przez chwilę ugniatać, ubijać wałkiem.
  • 2. Ciasto zawinąć w folię i włożyć na co najmniej 2 godziny do lodówki.
    Po schłodzeniu odrywać po kawałku i rozwałkowywać na bardzo cienkie placki, z których wycinać długie na około 10 cm i szerokie na 3 cm paski. Paski nacinać na środku i przekładać przez nacięcie jeden koniec faworka, z góry lub od dołu.
  • 3. Na rozgrzany tłuszcz układać faworki i smażyć je z obu stron do zarumienienia się.
  • 4. Wykładać na ręcznik papierowy, aby osuszyć z nadmiaru tłuszczu.
    Wystudzone faworki posypać cukrem pudrem.

Porady

Aby faworki były dobrze napowietrzone można przepuścić dokładnie wyrobione i schłodzone ciasto przez maszynkę lub ubijać, ugniatać je wałkiem. Faworki smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Położenie na słabo rozgrzany tłuszcz sprawi, że faworki będą takie skaliste i przesiąknięte bardziej tłuszczem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować