Faworki

0 (0 ocen)

  • 20 min

Czas odświeżyć przepis na faworki bo tłusty czwartek już tuż tuż :)Przepis na domowe faworki jest bardzo szybki i sprawdzony

  • 20 min

Składniki:

  • 34 dag maki
    5 g cukru
    15 dag cukru pudru
    4 jajka (żółtka)
    18 dag gęstej śmietany
    1 łyżeczka spirytusu
    sól do smaku
    tłuszcz do smażenia

Faworki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do przesianej mąki dodać sól, cukier, żółtka, spirytus i śmietanę. Zagnieść ciasto-ciasto powinno mieć konsystencję ciasta na pierogi (powinno być elastyczne). Ciasto zbijać przez chwilkę wałkiem a następnie rozwałkować na bardzo cienko. Pokroić w paski o wym. ok 2x7 cm, naciąć w środku i przewinąć. Smażyć w tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Faworki posypać cukrem pudrem

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy