Faworki

0 (0 ocen)

Najpopularniejsze potrawy w Tłusty Czwartek to pączki i faworki, zwane również w niektórych regionach chrustem lub chruścikami.

Składniki:

  • 25 dag mąki pszennej
    1 jajo
    1-2 żółtka
    15 dag śmietany(kwaśnej)
    2 dag cukru pudru
    1 łyżeczka octu
    2 łyżki spirytusu
    Ponadto:
    tłuszcz do smażenia
    cukier puder do posypania

Faworki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ... 1. Ze składników zagniatamy ciasto(musi być sprężyste)
  • ... 2. Wałkować ciasto partiami na cienkie placki aby ciasto nie wysychało.Krajać radełkiem lub nożem paski ok.15 cm;każdy pasek nakroić w środku i przewinąć.W płaskim szerokim rondlu rozgrzać tłuszcz i smażyć z obu stron na złoty kolor .
  • ... 3. Gotowe faworki wyjmować łyżką cedzakową na papierowe ręczniki .Posypać cukrem pudrem

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy