Faworki

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Przepis mam od teściowej, sprawdzony stary przepis z babcinego zeszytu, przekazywany z pokolenia na pokolenie. Faworki to jedne z tych słodkości, które mogłyby gościć u nas niemal codziennie - uwielbiamy.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • 2 pełne szklanki mąki pszennej
    szczypta soli
    3-4 żółtka w zależności od wielkości
    1 łyżka alkoholu ( my dodajemy wódkę)
    4 - 5 łyżek kwaśnej śmietany
    4-5 kostek smalcu do smażenia
    cukier puder do obsypania faworków

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Faworki

Faworki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Mąkę przesiewamy na stolnicę razem z solą,
    Na środku robiły wgłębienie, następnie dodajemy mokre składniki, żółtka, śmietanę oraz alkohol,
    Wyrabiamy na jednolite ciasto, następnie my rzucamy ciastem o blat i ponownie wyrabiamy, tak powtarzamy czynność trzykrotnie.
    Smalec podgrzewamy w garnku do całkowitego rozpuszczenia i nabrania odpowiedniej temperatury do smażenia.
    Ciasto porcjami rozwałkowujemy na cienkie placki, nastenie kroimy w paski,
    Paski przycinamy do opowiadającej nam wysokości, nacinamy na środku, następnie przekładamy jeden koniec przez "dziurkę" przytrzymując za drugi, powstanie nam " supełek"
    Smażymy porcjami w na rozgrzanym smalcu, przekładamy usmażone na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
    Gotowe faworki obsypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Tłusty czwartek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować