Faworki

4.5 (160 ocen)

Uwielbiam faworki, więc w tłusty czwartek muszą być obowiązkowo.

Składniki:

  • 1/2 kg mąki pszennej
    5 żółtek
    3/4 szkl śmietany 18%
    2 łyżki wódki
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

4.5 (160 ocen)

Zobacz również:

Desery Faworki

Faworki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wsypać na stolnicę, dodać sól, żółtka, wódkę oraz śmietanę. Wszystko posiekać nożem, a następnie zarobić ciasto. Ciasto wyrabiać dość długie, aby było elastyczne i miękkie, a następnie wybić je wałkiem, aby pojawiły się pęcherzyki powietrza. Gotowe ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 1h. Po tym czasie ciasto cieniutko rozwałkować i wycinać radełkiem prostokąty. Na środku każdy prostokąt naciąć i przewlec przez otwór.
  • 2. Faworki smażyć w gorącym tłuszczu na złoty kolor, odsączać na papierowym ręczniku, a następnie oprószyć cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Tłusty czwartek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować