25 dag mąki
1 jajko
2 żółtka
12 dag śmietany 12%
2 dag cukru pudru
1 łyżeczka octu
2 łyżeczki spirytusu
szczypta soli
50 dag smalcu do smażenia
10 dag cukru pudru do posypania
1.Mąkę przesiać wraz z cukrem pudrem i szczyptą soli. Zrobić dołek i dodać jajko, żółtka, śmietanę, ocet i spirytus. Dobrze połączyć składniki i wyrobić ciasto. Ciasto należy uderzać wałkiem rozpłaszczając go, po czym ponownie zwinąć i znów uderzać ok. 10 min, dzięki zbijaniu ciasto będzie elastyczne, a po usmażeniu kruche i z dużą ilością bąbelków ( tak mawiała moja babcia). Ciasto należy rozwałkować na cienkie placki i radełkiem lub nożem wykrawać paski ok 3 cm grubości a długości 9 cm ( tak na oko), każdy kawałek naciąć w środku i przez nacięcie przeciągnąć jeden koniec. Smalec dobrze rozgrzać i smażyć z obu stron na złoty kolor. Odsączyć na papierowym ręczniku, posypać cukrem pudrem. Smacznego
Komentarze