Faworki

0 (0 ocen)

Dobry i sprawdzony przepis od babci.

Składniki:

  • 25 dag mąki
    1 jajko
    2 żółtka
    12 dag śmietany 12%
    2 dag cukru pudru
    1 łyżeczka octu
    2 łyżeczki spirytusu
    szczypta soli
    50 dag smalcu do smażenia
    10 dag cukru pudru do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Faworki

Faworki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać wraz z cukrem pudrem i szczyptą soli. Zrobić dołek i dodać jajko, żółtka, śmietanę, ocet i spirytus. Dobrze połączyć składniki i wyrobić ciasto. Ciasto należy uderzać wałkiem rozpłaszczając go, po czym ponownie zwinąć i znów uderzać ok. 10 min, dzięki zbijaniu ciasto będzie elastyczne, a po usmażeniu kruche i z dużą ilością bąbelków ( tak mawiała moja babcia). Ciasto należy rozwałkować na cienkie placki i radełkiem lub nożem wykrawać paski ok 3 cm grubości a długości 9 cm ( tak na oko), każdy kawałek naciąć w środku i przez nacięcie przeciągnąć jeden koniec. Smalec dobrze rozgrzać i smażyć z obu stron na złoty kolor. Odsączyć na papierowym ręczniku, posypać cukrem pudrem. Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować