faworki

0 (0 ocen)

  • 60 min

Faworki pamiętam z dzieciństwa, dzięki nim chociaż na chwile staję się dzieckiem.

  • 60 min

Składniki:


  • 6 żółtek
    40 dag mąki tortowej
    12 łyżek kwaśnej śmietany
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki spirytusu
    Sól
    tłuszcz do smażenia
    cukier puder do posypania

Faworki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, żółtkami, śmietaną i spirytusem. Ciasto wyrabiamy. Potem należy je rozwałkować bardzo cieniutko i powycinać prostokąciki lub romby z dziurką w środku. Jeden koniec prostokąta przekładamy przez dziurkę tak by powstał faworek. Smażymy w głębokim i dobrze rozgrzanym oleju. Na koniec posypujemy cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy