Faszerowany schab drwala

0 (0 ocen)

  • 3 godz. 20 min

Aromatyczny schab faszerowany boczkiem i dużą ilością czosnku. Polecam, idealny na obiad czy podany na zimno do kanapek.

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • 1 kg schabu wieprzowego
    Kawałek boczku wędzonego ok. 50gr
    7 ząbków czosnku
    1 łyżka przyprawy do wieprzowiny
    Pół łyżeczki soli
    Pół łyżeczki pieprzu
    Pół łyżeczki przyprawy staropolskiej
    1 łyżka musztardy sarepskiej
    1 łyżka oleju
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Faszerowany schab drwala - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Schab umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i ostrym nożem naciąć środek mięsa, tworząc kieszonkę.
  • 2. Przyprawy wymieszać i dokładnie natrzeć mięso ze wszystkich stron, również w miejsce nacięcia. Ząbki czosnku obrać i przecisnąć przez praskę.
  • 3. Do otworu włożyć kawałek wędzonego boczku, oraz przeciśnięte ząbki czosnku. Schab posmarować musztardą i dokładnie związać nicią kuchenną. Tak przygotowane mięso włożyć do lodówki na ok. 3 godziny.
  • 4. Włożyć do natłuszczonego olejem naczynia żaroodpornego i piec pod przykryciem 1 godzinę a następnie bez przykrycia kolejną godzinę, odwracając mięso, aby się przyrumieniło ze wszystkich stron.
  • 5. Upieczone mięso odstawić na 15 minut, aby odpoczęło. Usunąć nici, pokroić w plastry i podawać z ulubionymi dodatkami.

Porady

Składniki podane na ok.6 porcji.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czosnek Schab

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować