Faszerowany schab drwala - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Schab umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i ostrym nożem naciąć środek mięsa, tworząc kieszonkę.
2.Przyprawy wymieszać i dokładnie natrzeć mięso ze wszystkich stron, również w miejsce nacięcia. Ząbki czosnku obrać i przecisnąć przez praskę.
3.Do otworu włożyć kawałek wędzonego boczku, oraz przeciśnięte ząbki czosnku. Schab posmarować musztardą i dokładnie związać nicią kuchenną. Tak przygotowane mięso włożyć do lodówki na ok. 3 godziny.
4.Włożyć do natłuszczonego olejem naczynia żaroodpornego i piec pod przykryciem 1 godzinę a następnie bez przykrycia kolejną godzinę, odwracając mięso, aby się przyrumieniło ze wszystkich stron.
5.Upieczone mięso odstawić na 15 minut, aby odpoczęło. Usunąć nici, pokroić w plastry i podawać z ulubionymi dodatkami.
Komentarze